Nem drága a Sziget, csak jó benchmarkot kell választani!

A Sziget a fesztivál folyamatos fejlesztésével elérte, hogy nemzetközileg jegyzett, sőt, nemzetközileg a csúcsfesztiválok között jegyzett esemény legyen, ehhez képest érdemes nézni a jegyárakat. Így viszont már lefelé lóg ki, a top20 fesztivál átlagosan 100 euró körüli napijegyárával szemben csak 80 euró a belépő. A magyar fizetések maradtak le az európai bérszínvonaltól.

picture

Kevés olyan termék vagy szolgáltatás van, amelyet az elmúlt évtizedben megszakítás nélkül fogyasztottam, de a Sziget biztos ezek közé tartozik. Kollégákkal beszélgetve azt tapasztaltam, hogy sokan drágának tartják a Szigetet, de legalábbis észlelték, hogy a napijegy ára évről-évre az infláció ütemét meghaladva emelkedik.

Milyen ütemben emelkedett a Sziget jegyek ára?

Személyes példámat alapul véve, 2006-ban 6000 forintért kaptam meg az első karszalagomat, most viszont ennek közel négyszeresébe kerül a fesztivál egy napja, miközben az infláció ennek a növekedésnek töredéke volt.

HA VISSZAMEGYÜNK A KEZDETEKIG, ÉS 1993-TÓL NÉZZÜK A NAPIJEGYEK ÁRÁNAK VÁLTOZÁSÁT, AZT LÁTJUK, HOGY ÁTLAGOSAN 20,6 SZÁZALÉKOT EMELKEDTEK ÉVES SZINTEN MIKÖZBEN AZ INFLÁCIÓ CSUPÁN 7,7 SZÁZALÉK VOLT.

Az inflációs kosárnak van egy olyan tökéletlensége, hogy az újabb fogyasztási szokásokhoz lassan idomul. Így az olyan termékeket, mint például a Netflix, nem tartalmazza reprezentatívan. A Sziget esetében ugyanakkor sokkal inkább a termék tudatos újrapozícionálása áll az áremelkedés hátterében.

Hány külföldire jut egy helyi a fesztiválon?

Nem meglepő, hogy a Szigeten egyből angolul veszik fel a rendelést, hiszen a külföldiek aránya kimagasló.  A termék újrapozícionálásának markáns része volt, hogy a nem csupán a fogyasztók számát növelték évről évre a maximális befogadható mértékig, hanem a külföldi fizetőképes (és fizetni vágyó) kereslet arányát is. Az EU-csatlakozásunk egyik egyértelmű nyertese a magyar fesztiválturizmus, ami egyre nagyobb hírnévnek örvend a kontinensen.

Bár a Sziget esetében már kétezres években is impozáns aránya volt a külföldi fesztiválozóknak (60%), a csúcsot (85%) az utóbbi években érték el.

A FESZTIVÁL SZÍNVONALÁNAK FOLYAMATOS EMELÉSÉVEL NEMZETKÖZI SZINTEN IS JEGYZETT ESEMÉNYT SIKERÜLT LÉTREHOZNI, A KÜLFÖLDI KERESLETNEK AZ ÁREMELKEDÉS SE SZABOTT GÁTAT.

Az utóbbi évben bár enyhén csökkent a külföldiek aránya, de négy szigetező közül három így is külföldről érkezett. Ez az arány várhatóan az idén is megmarad.

Drága most a Sziget jegy?

Ha valaki úgy nézi, hogy mennyit emelkedett 2006 óta a napijegy, és mennyit a fizetése, könnyen ki lehet hozni, hogy tényleg kevesebb napijegyet tud megvenni egy átlagos magyar, mint korábban.

DE EZ NEM AZT JELENTI, HOGY A SZIGET DRÁGA, HANEM AZT, HOGY A MAGYAR FIZETÉSEK JÓCSKÁN LEMARADTAK AZ EU ÁTLAGÁHOZ KÉPEST.

Számszerűsítsük, mennyire vagyunk pontosan lemaradva Sziget jegyben mérve! A Sziget három komoly riválisának napijegy árai a következők:

  • Tommorrowland, Belgium – 98 euró/nap,
  • Roskilde, Dánia 144 euró/nap
  • Glastonbury, Anglia 218 euró/nap.

Vegyük ehhez a csoporthoz hozzá a horvát Ultra fesztivál jegyárát– 58 euró/nap –, hogy a régiónkat is belevegyük a csoportba. Ha az adott ország állampolgárainak átlagos keresetét elosztjuk, a napijegyek árával az alábbi ábrát kapjuk:

Az ábrából nagyon jól látszik miért nőtt töretlenül a külföldiek aránya, miért vonzó célpontok a magyar fesztiválok. Ezenfelül még az is látható miért növekedett meg az angolok aránya a Szigeten, hiszen ugyanabból a fizetésből otthon 9 napra tudnak kimenni a Glastonbury-re míg a Szigetre 25 napra (számos angol fesztivál olcsóbb, mint a Glastonbury de silányabb szolgáltatás).

HA A TOP20 EURÓPAI FESZTIVÁL NAPIJEGYÁRAIT NÉZZÜK, LÁTHATÓ, HOGY A SZIGET EGYÁLTALÁN NEM LÓG KI, SŐT ATTRAKTÍV ÁRAZÁSON IS FOROG A DURVÁN 80 EURÓS NAPIJEGY ÁRÁVAL SZEMBEN A TOP20 EURÓPAI FESZTIVÁL ÁTLAGOS 100 EURÓ ÁRÁVAL.

Ha ehhez még hozzávesszük, hogy Budapesten sokkal olcsóbb az alkohol és az étterem, mint a konkurens fesztiválokat rendező országokban, akkor elképzelhető, hogy a Sziget versenyelőnye még hosszú ideig fennmarad. Némi tér még adott az áremelésre, a Tomorrowlandet alapul véve a napijegy ára idővel elérheti a harmincezer forintot, de a jegyek árának növekedési üteme várhatóan enyhülni fog a következő években.

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Zsákutcába vezet az UBER?

Olvasási idő: 3 p
Tényleg ugyanannyit ér az eszköztelen applikáción alapuló UBER, mint a gyárakkal rendelkező és terméket előállító Tesla?
picture

Mikor robban a török időzített bomba?

Olvasási idő: 5 p
Az infláció csökkent, a GDP nőtt eddig Erdogan alatt, de a hitelből finanszírozott stabilizáció már inog, az infláció újra meglódult, miközben a nyugatbarát modernizációs politika is eltűnt.
picture

Ryanair: repedések a gépezetben

Olvasási idő: 4 p
A mostani sztrájkok is egy tavalyi menedzsmenthibára vezethetőek vissza, melynek egyik következménye az volt, hogy 2017 végén a Ryanair belement a szakszervezetek elismerésébe.