Andrzej, Marcin és az Aranyember – modern lengyel mese

Amerikai léptékkel mérve is komoly elsődleges részvénykibocsátás zajlott az elmúlt hetekben Varsóban. A „lengyel Ebay”-ként is emlegetett e-kereskedelmi vállalat, az Allegro vitte tőzsdére részvényeit. A részvényekkel való kereskedés október 12-én hétfőn vette kezdetét, a lengyel technológiai cég forgalma toronymagasan a legnagyobb azóta a varsói tőzsdén. Ebben az írásban két kitalált lengyel tőkepiaci szereplő szemüvegén keresztül mutatjuk be a kibocsátás és a tőzsdei bevezetés körülményeit. Andrzej és Marcin szinte teljesen ugyanazt élték át a héten, azonban nagyon másképpen cselekedtek. Lengyel mese.

picture

Az Allegro nevű lengyel e-kereskedelmi platform szeptember végén 213,5 millió darab részvényét értékesítette 43 zlotys árfolyamon. Ez a 9,2 milliárd zlotys (2,4 milliárd USA dollár) részvénykibocsátás minden idők legnagyobb ilyen tranzakciója (IPO) volt a varsói tőzsdén. A kibocsátás globális koordinátorai a Goldman Sachs és a Morgan Stanley voltak. A kibocsátás teljes összege 2,7 milliárd dollárra emelkedhet, ugyanis a szervezők még extra részvényeket értékesíthetnek a teljes deal által részükre biztosított opciókon keresztül. Ha ez bekövetkezik, akkor a teljes részvényállomány 24 százaléka kerül közkézhányadként a tőzsdére az Allegro esetében. Az Allegro piaci kapitalizációja már az IPO során meghatározott 43 zlotys árfolyam mellett is 11,2 milliárd dollár volt. Ezáltal már szeptember végén a legértékesebb lengyel tőzsdei cég címére pályáztak. Az október 15-i piaczáráskor kialakuló 79,22 zlotys záróár pedig már 20,6 milliárd dolláros tőkepiaci értéket jelent, amivel az Allegro jelen pillanatban többet ér, mint a rangsorban utána következő CD Projekt és PKO együtt.

Az elsődleges kibocsátás során értékesített 213,5 millió darab részvényből 9,3 millió darab jutott a magánszemély kisbefektetőknek, a többit intézmények vásárolták meg. Alaptőke-emelésként került kibocsátásra 23,3 millió darab új részvény. A többi papírt a részvényeket birtokló kockázatitőke-befektetők (Cinven, Permira és Mid Europa Partners) ajánlották fel értékesítésre. A részvények szokatlan gyorsasággal, már az október 14-i záróár alapján bekerültek a WIG20 lengyel indexbe, rögtön 12 százalékos súllyal. A mai napon kerülnek be a részvények az FTSE-Russell benchmark indexbe, míg október 23-án az MSCI indexébe. Maciej Marcinowski, a lengyel Trigon brókercég vezetője szerint csak az ebbe a két nemzetközi indexbe történő bekerülés 23 millió darab részvény (FTSE-Russell: 6 millió darab, MSCI: 17 millió darab) megvásárlására teremt majd igényt a passzív indexkövető alapok részéről.

Röviden így néz ki a történet a Bloomberg leírása alapján, ezek eddig a tények és jöjjön akkor a fikció: tőkepiaci mese formátumban vizsgáljuk meg azt, hogy miképpen élte meg a történteket két kitalált lengyel piaci szereplő, Andrzej és Marcin.

Andrzej története

Andrzej egy lengyel nyugdíjalap munkatársaként dolgozik jelenleg. Az elmúlt években sokat szenvedett a tőkepiac által generált turbulenciáktól és a világ többi részéhez képest mélyen alulteljesítő lengyel részvényektől. A koronavírus világjárvány által generált idei mozgások különösen rossz hangulatba taszították Andrzejt idén nyáron.

Egyfajta megváltásként tekintett az Allegro IPO-ra, amit nagyon várt. Arra számított, hogy a 2 milliárd dollár feletti összegű, lengyel mércével mérve gigakibocsátáson alapja majd bőséges mennyiségű részvényhez jut hozzá, ami ad végre majd neki egy kis könnyű kereskedési profitot a vérzivataros 2020-as év végére.

Andrzejt sokkolta aztán az IPO-t követő allokáció eredménye. Az általa kezelt alap az igényelt mennyiség mindössze 0,7%-át kapta meg a kibocsátás során.

Andrzej a következőket látta és élte meg a Goldman Sachs által vezetett tranzakció, a részvények október 12-i tőzsdei bevezetése és a WIG20 indexbe történő csatlakozás során:

„Hihetetlen, hogy a Goldman és társai az amerikai haverjaiknak allokálták le szinte az összes részvényt a tranzakcióból. Hihetetlen, hogy az indexbizottság is asszisztál nekik ehhez, amivel azonnali keresletet generálnak az IPO során a haverjaik által megvett részvények számára. Már megint más fogja megkeresni a könnyű és nagy pénzt, míg mi már megint szívni fogunk ezen. Persze minden törvényes és legális, ám akkor is úgy, ahogy van gusztustalan az egész. A haverok megkapták a kibocsátáson a részvényeket, mi pedig vehetjük meg tőlük dupla áron pár nap múlva, ha nem akarjuk kockáztatni a benchmarktól való lemaradást.”

Andrzej nagyon rossz hangulatban élte meg ezt a hetet. Dühös volt az egész világra, mindenkinek csak panaszkodott a szemétségekről. Elkövetett egy-két olyan kereskedési hibát is, amilyet nem szokott.

Marcin története

Marcin egy spekulatív befektetéseket végző cégnél dolgozik jelenleg. Az élet sok bukás és kudarc árán egy a tőzsdei tevékenysége során érzelemmentes és vérprofi részvénypiaci befektetővé tette, jól kiismerte magát a globális befektetési világban. Amikor meglátta azt, hogy az Allegro IPO vezetésével a Goldman Sachs cégét bízták meg, már tudta, hogy itt nem valami Máltai Szeretetszolgálat tevékenységéhez hasonlító eseménysor következik majd. Ami történt, azonban még a rutinróka Marcint is meg tudta lepni, aki következőképpen morfondírozott az Allegro IPO allokációjáról és az indexbizottsági döntésekről:

„Hihetetlen, hogy a Goldman és társai az amerikai haverjaiknak allokálták le szinte az összes részvényt a tranzakcióból. Hihetetlen, hogy az indexbizottság is ilyen gyorsan asszisztál nekik ehhez, amivel azonnali keresletet generálnak az IPO során a haverjaik által megvett részvények számára. Persze minden törvényes és legális. A haverok megkapták a kibocsátáson a részvényeket, a lemaradó, főleg lengyel indexkövető befektetők pedig majd vehetik meg tőlük jóval drágábban a papírokat pár nap múlva.”

Marcin az október 12-i hétfő reggelére tökéletesen rendezte a gondolatait, amik a következőképpen néztek ki:

  • Óriási és gyors pénz van az asztalon, nem kell meglepődni azon, hogy a Goldman Sachs szinte minden részvényt a körein belüli amerikai intézményeknek allokált.
  • Azon sem kell meglepődni, hogy a lengyel indexbizottság asszisztál ehhez a játékhoz, és a három tőzsdei kereskedési napot követő indexbe történő bevezetéssel azonnali kényszeredett keresletet generál a részvények iránt az indexkövető lengyel alapok által.
  • Köszönhetően a szinte teljesen kielégítetlen lengyel intézményi igényeknek a kibocsátás során, illetve a gyors indextagságnak, lényegében már a tőzsdei bevezetés pillanatában óriási „technikai short pozíció” jött létre a piacon, amelyet az október 12-i, 13-i és 14-i kereskedési napon sokaknak kell zárniuk.
  • Emiatt a technikai short pozíció miatt (és kiegészítésképpen a két nemzetközi indexhez történő október 16-i és 23-i csatlakozásnak) előfordulhat olyan lehetőség, hogy a hétfői, keddi és szerdai napon egyszerűen nem lesz elég eladó ahhoz, hogy ki lehessen elégíteni a szerencsétlenül járt indexkövető befektetők vételi igényeit.
  • Ha nincs elég eladó egy olyan helyzetben, amikor kényszeredett vevői nyomás van, az mindig a csillagos égig hajtja az árakat a piacon. (Ezt a leckét már rég megtanulta Marcin, 2020 csak segített az ilyen esetekben még élesebbé tenni magát.)
  • Mindez a kombináció karöltve az első tőzsdei kereskedési napok várhatóan extrém nagyságú forgalmával kiváló kereskedési lehetőségeket és nagyon jó kockázat-hozam párokat fog adni a varsói börzén.
    Aranyemberként tekintett a Goldman Sachs-ra, aki éppen most készül a számára is generálni valami kiváló kereskedési lehetőséget.

Ezek után lássuk az első három kereskedési nap grafikonját ötperces barchartokkal:

A lengyel tőzsdének legnagyobb IPO-u Allegro első három kereskedési napjának grafikonját bemutató ábra
Forrás: Bloomberg

Marcin a következő dolgokat figyelte meg, és ezen megfigyelései alapján a következőképpen cselekedett:

  • Nagyjából 50 százalékos emelkedéssel nyitott a papír az IPO árához képest. Órákon át a 65 zlotys árcentrum volt érvényben, az elején egy „felszúrással” (piros karika) közel 69-ig. Az ilyen tüskék az algoritmikus világ részei, ezt Marcin nem vette figyelembe a későbbi döntésénél. Amit nagyon figyelt, az a piros téglalappal jelölt időszak, az első kereskedési órát követő két óra, amikor szépen lassan elindult felfelé az ár 65-ről 67-ig.
  • Amint innen felfelé kiment az ár a negyedik kereskedési órában (zöld téglalap), elkezdett részvényeket vásárolni. Egyrészt azért, mert úgy értékelte a grafikonról, hogy a kényszervevőkön lévő nyomás a vételekre nagyobb volt a 66 zloty körüli árcentrumú időszakban, mint az eladók „tenyérviszketése” a 43 zlotyn vett papírjaik gyors eladására. Másrészt azért, mert kiváló stop szintet talált a piros zóna alatt: 64,80 zlotys áron (sárga vonal).
  • Marcin több helyen is vásárolt Allegro részvényeket a zöld téglalap zónájában 67,80 zlotys átlagáron. Stopját 64,80 zlotyn állította be. Egyben úgy döntött, hogy a nap végén visszaadja a teljes vásárolt mennyiséget, ha az nincs nyereségben.
    Az első kereskedési nap végén a lila téglalap által jelölt 70-72 zlotys árszintek alakultak ki. A zárás a napon belüli kereskedők eladói nyomása miatt nem lett erős, ám 70 zlotyn stabil vételi erő mutatkozott.
  • Másnap, kedden gyorsan elhagyta az ár felfelé a lila zóna szintjeit. Marcin az első kereskedési óra után áthúzta addigi 64,80-as stop szintjét (sárga vonal) 69,50 zlotyra (lila vonal). Ez már stop profit volt. Egy dél körüli gyengeséget leszámítva nagyon erős napja volt a részvényeknek. A zárás különösen erősre sikeredett 80 zlotys napi csúcsszinten. Marcin ekkor már zsíros, 12 zlotys profitban volt 3 zloty kockázatra, ám reménykedett még egy erős szerdában.
  • Ami be is következett. A gap-up nyitás után újabb 10 zloty áremelkedés jött. Itt 90-nél aztán egy jéghegy eladó bukkant fel. Marcinnak viszketett a tenyere, hogy eladjon, ám nem tette. Innen lefordult az ár. Marcin már érezte, hogy az IPO-n jóllakott eladók „tenyérviszketése” itt lett nagyobb, mint az éhező és kifacsart kényszervevők vételi nyomása.
  • Marcin végül a barna téglalappal jelölt zónában 83,80 zlotys átlagáron értékesítette részvényeit. Eleve maximum szerdáig tervezte tartani azokat, hiszen az index csatlakozási történetet kívánta kereskedni. Végül két nap alatt 3 egységnyi kockázatra keresett 16 egységnyi profitot úgy, hogy kifeszítve egy pillanatra sem volt a pozíciója.

Nagyon sokszor volt ilyen pozíciója, ezért nagyon élvezte a kereskedést. Szerette a szakmáját.

(Andrzej és Marcin története kizárólag a képzelet és a fantázia szüleménye. A valósággal való bárminemű egyezés csakis a véletlen műve lehet. Címlapkép: az 1999-ben alapított Allegro-nak havonta átlagosan 20 millió felhasználója van, forrás: Wojtek Radwanski / Agence France Presse / Getty Images)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.