Elon Musk = Henry Ford, Rocky Marciano és Steve Jobs összegyúrva

picture

A Tesla városi terepjárójának, a Cybertrucknak törhetetlennek gondolt üvege betört a 2019. novemberi bemutatón. Miközben sorra születtek a viccesnek szánt mémek, a tőzsdén hat százalékot esett a részvényárfolyam. Ez volt az utolsó olyan pillanat, amikor ki lehetett nevetni Elon Muskot és az általa vezetett Teslát.

Az incidenst követő két hónapban közel nyolcvan százalékot emelkedett a részvényárfolyam, a Tesla tőzsdei kapitalizációja átlépte a bűvös százmilliárd dolláros értéket. Ezzel a világ második legértékesebb autógyártójává vált, megelőzte a Volkswagent is.

EZ A TŐZSDEI ÉS ÜZLETI SIKERTÖRTÉNET NEM JÖHETETT VOLNA LÉTRE KORUNK ELSŐSZÁMÚ VIZIONÁRIUS TECHNOLÓGIAI VEZETŐJE, ELON MUSK NÉLKÜL.

Elon Muskról nekem három óriási hatású történelmi személyiség neve ugrik be egyszerre: Henry Fordé, Rocky Marcianoé és Steve Jobsé.

Musk = Henry Ford

Ahogy Henry Ford a múlt században volt az autóipar legnagyobb hatású személyisége, úgy vitathatatlanul Elon Musk eddig a 21. század igazi ura ezen a fronton. Henry Ford a hagyományos autók tömegtermelését futtatta fel száz éve, 1920 és 1924 között ezer darabról kétmillióra. Napjainkban Elon Musk ugyanezt csinálja az elektromos autózásban, miközben a világ többi autógyártója és a befektetési bankok elemzői tátott szájjal és lemaradva igyekeznek lekövetni a bravúrt. Ékes bizonyítéka ennek az egyik vezető bankház elemzője, aki 570 dolláros részvényárfolyam mellett emelte nemrég fel az addigi 160 dolláros célárát 410 dollárra.

Musk = Rocky Marciano

Rocky Marciano mindmáig az egyetlen nehézsúlyú profi ökölvívóbajnok, aki veretlenül vonult vissza. Elon Musk is „nehézsúlyú gazdasági ökölvívóbajnok”. Első vállalkozását a Compaq vette meg még 28 éves korában, az általa gründolt PayPalt az Ebay vásárolta meg 2002-ben. Utána jött a Space X és a Tesla. Nehézsúlyú vezetőknek való terep, ahol mindeddig veretlen Elon Musk mérlege. Padlóra is csak egyszer küldték (Rocky 49 meccse alatt kétszer volt ilyen helyzetben), amikor a Tesla Model 3 népautó tömeggyártását igyekezett megvalósítani 2018-ban és 2019-ben. De Musk állta a sarat és inkább hetekig a gyárban aludt, de végül megoldotta a problémát. Ennek eredményeképpen már nem kapjuk fel a fejünket az utcán, amikor Teslát látunk.

Musk = Steve Jobs

Végül, de nem utolsósorban, ami a tech világnak a 2000-es években Steve Jobs volt, az ma Elon Musk. Jobsnak (és utódainak) sikerült az iPhone sikertörténetével a világ legértékesebb vállalatává tenniük az Apple-t. Ahogy eleinte az Apple iPhone-ja kapcsán, úgy a Teslán is sokan gúnyolódtak és hitetlenkedtek az elmúlt évtizedben. (Már nem nevetnek.)

Mostanra szinte varázsütésre került kiváló pozícióba a Tesla. Napról napra egyre nagyobb a nyomás a különböző vállalatokon és döntéshozókon, hogy minél kisebb ökológiai lábnyom mellett bonyolítsák tevékenységüket.

A 2020-AS ÉVEKBEN AZOK A CÉGEK FOGJÁK ELNYERNI A BEFEKTETŐK ÉS FOGYASZTÓK BIZALMÁT, PÉNZÉT ÉS A KIMAGASLÓ ÁRAZÁSI MUTATÓKAT, AMELYEK VALAMILYEN KÖRNYEZETSZENNYEZŐ IPARÁGBAN LESZNEK KÉPESEK NAGYON ZÖLD MÓDON TEVÉKENYKEDNI.

picture

Ebbe tedd a pénzed, ha kaszálni akarsz és a bolygót is védenéd!

2019 egyértelmű fordulópontnak tekinthető a klímaválság körüli figyelem emelkedésében a tőkepiacokon is. A sok zöldnek mondott vagy zöldnek látszó befektetés között azonban valójában kevés olyan akad, amibe úgy tehetünk pénzt, hogy valóban kicsit nyugodtabbak lehetünk.

Kiváló példa erre a Tesla, amely az olajzabálásra épülő autózásban mutatott fel egy csodaszámba menő történetet és zöld alternatívát, és vívta ki a klímáért aggódó befektetői közösség végtelen bizalmát és tiszteletét. Könnyen lehet, hogy a sikersztorinak még csak a kezdetét láttuk, és hogy a Tesla részvények aktuális árfolyamrobbanása csak az eleje a zöldebb jövő felé orientálódó befektetői átpozícionálásoknak.

(Az írás először a Forbes magazin februári számában jelent meg. Címlapkép: freesvg.org)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Hat jóslat a 2020-as évekre - a világ nagyot változhat

Olvasási idő: 5 p
A vártnál kisebb népesedési robbanás, az aktívan kezelt alapok és hedge fundok feltámadása, techcégek által uralt amerikai kosárlabda, Tesla-szerű befektetési sztorik – mi vár ránk az évtizedben?
picture

Elon Musk vízen jár?!

Olvasási idő: 5 p
Összeomlani látszott többször a Tesla-sztori, és maga Elon Musk is. A 2018-as „Elon Musk a világ shortosai ellen” című sokrészes folytatásos sorozatot végignézve hihetetlennek tűnik, de Elon Musk jelen pillanatban nyerésre áll.
picture

A Nagy Tesla Csata - 2018

Olvasási idő: 5 p
Iszonyatos áldozatok árán, kampányszerűen teljesülő célszámok, nagyon erős marketing mellett a tervektől elmaradó termelés: nem látszik, hogy mitől lenne vége a Tesla-árfolyam elmúlt félévi hullámvasútazásának.