Kína ipari forradalma számokban

picture

A KKR új globális kitekintőjében (43. ábra) találtuk az alábbi adatsort, ami Kína fogyasztásának alakulását mutatja 1995 óta, az adott termékcsoport világszintű fogyasztásának százalékában. Bő húsz évvel ezelőtt a világon megtermelt atomenergia mindössze 0,6 százalékát használta Kína, mára ez az arány 10 százalék közelébe emelkedett, miközben a korábbihoz képest hatszor akkora szeletet jelent a földgáz-, és több mint 2,5-szer nagyobbat az olajfogyasztás kínai tortaszelete a globális felhasználásban.

Az adatokhoz egy kis kiegészítés: Kína lakossága 1995-ben 1,239 milliárd fő volt, 2018-ban 1,415 milliárd, előbbi érték a világ akkori lakosságának 21,56, a jelenlegi már „csak” 18,41 százalékának felel meg (a kínai népességről részletesebb adatokat itt böngészhet).

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.


Ajánló

picture

Erdogan beszél, a líra gyengül

Olvasási idő: < 1 p
Egyetlen grafikonon az Erdogan nyilatkozatok, amelyek történelmi mélységig lökték a török lírát. Több mint hat százalékos esés csak az elmúlt három nap mérlege.
picture

Könnyen adjuk az adatainkat

Olvasási idő: < 1 p
Az európaiak közel harmada soha nem korlátozza az adataihoz való hozzáférést, amikor egy appot telepít a telefonjára. Pedig az EU-ban csak az emberek 7 százaléka nem tudja, hogy lenne erre lehetősége, derül ki az Eurostat adataiból.
picture

Egészségügyi kiadások az EU-ban

Olvasási idő: < 1 p
15 olyan uniós ország van, ahol legalább kétszer annyi jut fejenként egészségügyi kiadásokra, mint nálunk. Az élboly szorzója ennél is magasabb, és bár magasabb egy főre jutó GDP-ből gazdálkodnak, GDP-arányosan is többet költenek.