Venezuela három grafikonban

picture

A teljes gazdasági összeomlás után a héten újra utcai zavargások törtek ki Venezuelában, és teljes politikai káosz is kialakult: a világ egyre több országa – élen az USA-val – ismeri el a Hugo Chavez 2013-as halála óta a rendszert még teljesebb diktatúrává alakító hivatalos elnök, Nicolas Maduro helyett az elmúlt években a jogköreitől megfosztott parlament ellenzéki elnökét, Juan Guaidót.

A nyáron elsősorban az olajár alakulásával összefüggésben már foglalkoztunk a venezuelai helyzettel, ahogy akkor is írtuk, a helyzet abszurditásának egyik összetevője, hogy az olajvagyona alapján Venezuela a világ leggazdagabb országa lehetne. Venezuela rendelkezik a világ legnagyobb bizonyított olajkészletével, mintegy 300 milliárd hordónyi gazdaságosan kitermelhető olaj áll rendelkezésükre. A politikai átrendeződés, a külföldi befektetők elrettentése, a karbantartások elmaradása és az olajbevételek államilag dotált árakra való felhasználása – ezzel a bevételek ellenére folyamatosan magas költségvetési hiány és növekvő államadósság jellemezte az elmúlt tíz évet. A kitermelési kapacitás – a költségek növekedésével párhuzamosan – pedig drasztikusan esett – az állami olajvállalat, a PDVSA 1998-ban 46 ezer munkavállalóval 3.4 millió hordó olajat termelt naponta, 2018 nyarán 140 ezer dolgozó alig volt képes napi 1.4 millió hordó olaj kitermelésére.

picture

100 dollár lesz az olajár, ha Venezuela összeomlik

Elmaradt fejlesztések és karbantartások, hatékonytalan, összeomló teremlés. Pedig több tartalékuk van, mint bárkinek.

Az olajár esése tovább csökkentette a bevételeket, az országban az egy főre jutó GDP közel a negyedére esett vissza:

Az infláció pedig a korábban sem alacsony, kétszámjegyű szintekről tavaly már az ezerszázalékos ütemre váltott:

Ezzel párhuzamosan az elmúlt években is jelentősen romlott a közbiztonság, miközben Venezuela már korábban is a világ legveszélyesebb országai között volt.

Összehasonlításképpen: az EU-ban éppen a magyarországi gyilkosságok száma számít magasnak, nálunk tavaly 100 ezer lakosra két emberölés jutott, számos tagállamban egy körül mozog a mutató.

(Címlapkép: Nicolas Maduro, Venezuela elnöke, forrás: Wikipedia)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.